Spominska hiša Otona Župančiča Vinica

Vinica 9, 8344 Vinica
telefon: +386 (07) 306 43 43 
zupancic.vinica@guest.arnes.si


Pedagoški in andragoški programi v spominski hiši Otona Župančiča Vinica v letu 2019

V letu 2019 bo na voljo tudi  pedagoški in andragoški program za otroke v spominski hiši Otona Župančiča na Vinici. Program si lahko ogledate tukaj.

NOVO!!!

V stalni ponudbi pedagoškega in andragoškega programa imamo po novem na voljo tudi delavnico Abeceda iz zbirke Otona Župančiča in Nika Grafenauerja ABECEDA NA POLJU IN V GOZDU (1986). Otroci skozi igro utrjujejo znanje abecede.


Župančič - mojster besede
Razstava o enem najpomembnejših slovenskih pesnikov in prevajalcev vodi obiskovalca skozi tri tematske sklope: Otroška poezija in Bela krajina, Župančičev salon, ter Življenje in delo. Vinica - stoletja ob reki Kolpi
Od prvih sledi mlajše kamene dobe, skozi železnodobne Japode, antične Rimljane pa vse do srednjega veka in naprej je Vinica spoznala raznolike kulture in civilizacije ter vedno bila njihov del, tam na bregu reke Kolpe. 
Zaslužni Belokranjci - umetniki in znanstveniki
Devetintrideset zaslužnih Belokranjcev pa je mogoče spoznati v štirih sobah prvega nadstropja: v zeleni literate, v modri znanstvenike, v rumeni likovnike, glasbenike, gledališčnike, v rdeči pa Viničane. O zaslužnih Belokranjcih govorimo z njihovimi deli, z dokumentarnimi fotografijami in osebnimi predmeti. Življenjepisi so na voljo v e-knjigi. Čudovite pesmi različnih avtorjev o Beli krajini, ki jih mojstrsko recitira gledališki in filmski igralec Pavle Ravnohrib, ter belokranjske ljudske pesmi v priredbi virtuoza na harmoniki Silvestra Mihelčiča dajejo razstavi dušo in prav ta je njeno bistvo. Brez čustvenih, gorečih, plahih, ustvarjalnih, zagnanih duš ne bi bilo zaslužnih Belokranjcev. Ne bi bilo številnih romanov in pesmi, znanstvenih dosežkov in presežkov, lepih skladb in dobrih uprizoritev, občudovanja vrednih stavb, slik in kipov. Razstava sporoča, da teh ljudi ne smemo pozabiti. In čeprav so mnogi odšli iz rodne Bele krajine, so v duši vedno ostali Belokranjci.<< STALNE RAZSTAVE
Prijava Izvedba: p@rtner